SO-LEN 27 - Extrudovaná sója a ľan
Vynikajúci zdroj bielkovín, kvalitných tukov, vitamínov aj minerálov.
- Zloženie: Extrudované sójové bôby 50 %. Extrudované ľanové semienko 50%.
Obsah živín v 1 kg: Bielkoviny (NL) - 27%, Oleje a Tuky - 23%, Vláknina -7,5%, Hrubý popol - 5,5%, Škroby - 8%, Cukry - 1,8%, Lyzín - 1,8%, Metionín - 0,53%, Metionín a Cystín - 1,1%, kyselina linolová - 7,8%, vitamín E - 31 mg, stráviteľná energile pre kone SEk - 16,3 MJ.
- Charakteristika: Extrudované suroviny sú také, ktoré sa spracovávajú na špeciálnych strojoch (extruderoch), kde sa krátkodobo (šokovo) za vysokej teploty a tlaku (až 120 °C a 4 - 6 atmosfér) uvarí. Dôjde pritom k plastifikácii ("stekuteniu") škrobov, skráteniu bielkovinových reťazcov a likvidácii antinutričných látok ( znižujúcich využitie živín v organizme ), prípadne baktérií, kvasiniek a plesní.
Sója patrí medzi plodiny, kde je potrebná tepelná úprava, práve kvôli obsahu antinutričných látok. Zároveň sa ale touto úpravou naplno rozvinú pachové a chuťové zložky, ktorých má sója hojne vďaka vysokému obsahu oleja. Navyše takto upravené suroviny sú až o 30 % viac stráviteľnejšie, ale predovšetkým pre zvieratá chuťovo výraznejšie a príťažlivejšie! Farba extrudovanej sóje je žltá, s veľmi príjemnou olejnatou vôňou. Je to vhodný zdroj bielkovín a energie predovšetkým pre mladé zvieratá a na nabratie svaloviny u podvyživených jedincov.
Ľanové semienko musí byť pred skrmovaním tiež, najlepšie tepelne, upravené, pretože jeho pevná šupka zabraňuje dostatočnému natráveniu a využitiu v organizme. Vzhľadom k vysokému obsahu tuku drvené semienko ľanu veľmi rýchlo zažltne. Preto sa v poslednej dobe začala na úpravu ľanového semena využívať extrúzia, ktorá je jednou z najlepších úprav krmív vôbec. Takto upravené ľanové semienko si ponecháva všetky pozitívne účinky tepelne spracovaného semena, ale výrazne sa predlžuje doba jeho skladovania aj použiteľnosti.
Dávkovanie: Upravte podľa záťaže a konštitúcie koňa. Spravidla cca 300 - 500 g / deň.
- Skladovanie a spotreba: Skladujte v suchu, chlade a tme. Spotrebujte v letných mesiacoch najlepšie do 3 mesiacov od nákupu. V chladnom ročnom období cca do 6 mesiacov. Pri nevhodnom skladovaní (teplo, vlhko) je extrudovaná sója aj ľan náchylná na žltnutie tukov a zaplesnenie!