Ostropestrecový olej 1l
- Zloženie: Rastlinný olej z Pestreca Mariánskeho získaný mechanickým lisovaním semien bodliaka rovnakého mena. Bez rafinácie, syntetických antioxidantov, konzervantov a ďalších aditív.
- Charakteristika: Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) je jednoročná, alebo dvojročná bylina. Pokiaľ je to dvojročka, vypučí na jar trsom bodlinatých listov s výraznými bielymi žilkami. Koncom júna sa na asi 1 m dlhých lodyhách objavujú purpurovo červené kvetenstvo. Na konci leta sa z kvetov vyvinú plody, ktoré sa potom zberajú. Pestrec mariánsky má blahodarné účinky na pečeň. Názov súvisí so starou legendou, podľa ktorej vznikli biele škvrny na listoch z mlieka Panny Márie.
Olej z Pestreca je veľmi čistý, prírodný produkt, bez prímesí iných druhov olejov, so svetlo žltou, čírou farbou. Je lisovaný za studena, teda nie je zbavený prirodzených živín ani chuťových a pachových látok. Má charakteristickú, jemnú olejovú vôňu. Je v krmivárskej kvalite, určený pre hospodárske zvieratá.
Pri teplotách okolo bodu mrazu a nižších, sa môže olej z pestreca zakaliť. Toto však nie je na závadu, pri vyššej okolitej teplote sa zákal opäť rozpustí. Olej je síce v potravinárskej kvalite, ale nie je manipulovaný v potravinárskych podmienkach. Preto ho odporúčame dávať len zvieratám. Je to jedinečný zdroj nenasýtených a viacnenasýtených mastných kyselín (tzv. omega kyselín).
Pozitívne a liečivé účinky Ostropestrcového oleja sú vďaka týmto látkam, ktoré obsahuje: Chlorofyl, karotenoidy, tokoferoly, viac nasýtené mastné kyseliny, Vitamín F a hlavne vďaka komlpexu látok zvaných Silymarín.
Silymarín je súhrnné označenie pre viac látok, kde najviac zastúpený je Silibinin, ďalej potom silikristín, silidianín a inosilibinin. Tieto látky majú množstvo veľmi priaznivých účinkov. Jeho hlavný význam však spočíva v podpore správnej funkcie pečene. Pomáha zlepšiť metabolizmus pečeňovej bunky, stabilizuje jej bunkové membrány, podporuje regeneráciu tkaniva pečene a je významným antioxidantom (odstraňuje nebezpečné látky = voľné radikály). K významnému jeho uplatneniu patrí liečba dôsledkov otráv hepatotoxickými jedmi (hepatotoxický = to, čo je toxické, jedovaté voči pečeni).
- Možnosti použitia: Pestrecový olej môže byť aj zchutňujúca prísada do suchého krmiva, ktorá ho navyše obohatí o významné množstvo nenasýtených mastných kyselín a energiu.
- Skladovanie a spotreba: Pestrecový olej je citlivý na ultrafialové žiarenie - priame slnečné svetlo, a dlhodobo ( mesiace ) na vyššie teploty ( cez cca 24 ° C ). Preto ho uchovávajte v tmavých fľašiach alebo v šere, ideálne do 15 °C, alebo max. pri izbovej teplote. Krátkodobé zahriatie, napr. pri preprave autom v lete, mu však nijako nevadí, rovnako tak pokiaľ vám zmrzne a vyzráža sa - nechajte ho pri izbovej teplote zahriať, opäť bude číry.
Skladovaný v optimálnych podmienkach spotrebujte max. do 10 mesiacov. Na zachovanie max. nutričnej hodnoty najlepšie do 6 mesiacov.